Малко осъзната медитация редуцира много болка!

„Може и да не ви трябва усилено обучение по медитация, за да се радвате на облекчаване на болката. Повечето хора нямат време да прекарват месеци в манастир.“
— Фадел Зейдан, невроучен

Медитацията отдавна се изтъква като един холистичен подход за облекчаване на болката. И изследванията показват, че дългогодишни медитатори могат да издържат на доста болка.
Изследователи в баптиския медицински център „Уейк Форест” са открили, че не е нужно да си дългогодишен будистки монах, за да постигнеш този резултат. Начинаещите също съумяват да укротят болката само след няколко обучителни сеанса.
Знаем, че звучи малко мистично, но изследователи, използващи специален вид мозъчно изображение са успели да видят промените в дейността на мозъка у новаците Заключението? „Малко повече от един час обучение в медитация може драматично да редуцира изпитването на болка и мозъчната активност , свързана с нея,” казва Фадел Зейдан, невроучен и водещ автор на изследването.
В експеримента малка група от здрави студенти по медицина преминават през 4 обучителни сеанса от по 20 минути по „осъзната медитация”. Всичко се свежда до разпознаване и пускане на разсейването.
„Опитвате се да задържите вниманието си в настоящия момент — всичко е моментно, така че не е нужно да реагирате,” обяснява Зейдан. „От здравна гледна точка това редуцира реакцията ни на стреса. Чувството за болка е много крещящо разсейване.“
Как изследователите откриват този ефект? Предписват много разсейваща доза болка: малък, термичен стимулатор, нагорещен до 48 градуса, е прикрепен към задната част на десния глезен на всеки доброволец. Субектите докладват и интензитета и неприятността от болката. Ако болката беше музика, интензитетът би бил копчето за усилване. Неприятността би имала по-емоционален компонент – от рода на колко обичате или мразите песента.
След обучението по медитация субектите съобщават за 40 процента намаляване на интензитета на болката и 57 процента намаляване на неприятността от нея. Но не се е променила само тяхната перцепция за болката. Променила се е и мозъчната дейност.

За обучение в осъзната медитация вижте тук.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Up ↑

%d блогъра харесват това: