ЕСИАК – ПЪТЯТ НА ЧАЯ

И пак започваме с индианеца… Или по-скоро ще започнем от Рийн Кейс и жените около нея, за да сме спокойни, че твърденията ни относно чая се базират на реални факти.
Та така, при канадската сестра Рийн Кейс, която вече се е сдобила с успешната 8-билкова формула и е излекувала леля си с нея, идва да помага Мери Макферсън. Тя и семейството й са били пациенти на Рийн и в последствие Мери се радва на доверието й и от първа ръка знае за билките и комбинациите, които Рийн прави с тях. Именно клетвената декларация на Мери Макферсън указва за съотношението на така известните ни 4 билки – див киселец с КОРЕНИ, репей, червен бряст и ревен. Мери Макферсън продължава да приготвя чая след смъртта на Рейн Кейс до 1999 г., когато се оттегля на достолепните 86 г.
Следващата жена на „Есиак” сцената е Шийла Сноу, която се среща с Рийн Кейс с намерението да й пиша биографията. Тя събира всички налични материали, архиви, записани разговори с пациенти и документация, които Мери Макферсън в последствие й дарява.
И последната дама, на която се спираме е Мали Клайн. След смъртта на съпруга си тя се посвещава на чая и издава няколко книги, всичките, базиращи се на реални документи от архива на канадската сестра. За някои от книгите тя работи с Шийла Сноу, другите ги пише сама.
Според женския кръг около Рийн Кейс, осемте оригинални билки, които канадската медицинска сестра получава от излекуваната от индианеца г-жа Джоунс са:
Див киселец
Репей
Червен бряст
Ревен
Червена детелина
Поточарка
Зимзелен – едър
Коптис
Естествено, около Рийн Кейс няма само жени, особено с този обещаващ лек срещу рака. Един от лекарите, които се въртят около нея в тъсене на точната формула, е д-р Чарлз Бруш. Рийн го уважава, защото за краткия период от 1958 до 1959 г. той й позволява да играе активна роля, докато той провежда експериментите с „Есиак“ в медицински център „Бруш” в Бостън. Той не осъществява повече контакт с нея до септември 1976 г., когато тя му изпраща сухи билки за лекуване на четирима пациенти с оралната формула.
Но в крайна сметка Рийн и на него не разкрива съдържанието на формулата, както казва на Шийла – „Не я дадох на д-р Бруш и на никого няма да я дам.”
В последствие Бруш прави разработка на вероятната според него 8-билкова формула с хербалиста Елмър Гоув и чаят, който правят те, съдържа:
Див киселец
Репей
Червен бряст
Ревен
Червена детелина
Поточарка
Келп
Бенедиктински трън

Формулата не е оригинална, но е успешна и дава резултати. Целта на този текст, обаче, е максимално да се придържа към автентичната версия, оставена от индианеца на излекуваната г-жа Джоунс, от нея – на Рийн Кейс и от Рийн Кейс – до нас. На мен женския кръг ми изглежда по-надежден, а на вас?
След излизането на книгата на Гари Глум „Да призовеш ангел” и провъзгласяването на 4-билковата формула Шийл пише на г-н Хауърд Майер, геолог от Мичиган, чиято майка взима „Есиак”:
„… а относно съставките на „Есиак”, Мери (Мери Макферсън) счита, че трябва да се придържаме към четирите билки, които Рийн е дала на „Респерин”. Формулата за „Респерин” беше успешна както за майка ви, така и за други ракови пациенти, така че обществото ще е доволно и от тази информация, когато ясно разберат как правилно да приготвят рецептата.”

Какво става на практика?
Към момента най-разпространената формула и единствената „легално” представена на пазара НЕ СЪДЪРЖА корени.image

И май че представителите на търговската марка се гордеят с това. Поне го посочват като белег за автентичност. Иначе казано, марката „Есиак от Рийн Кейс” посочва, че те са автентичният чай, който е от листа на див киселец, докато фалшивият е и с листа, и с корени. Интересно, нали? Чак смешно! Вижте тук!
Нека си припомним, че самата Рийн Кейс изрично посочва, че корените от дивия киселец са най-важното в чая, те убиват раковите клетки, те са вълшебният куршум!
Другият чай на пазара (не българския) е 8-билковата формула на д-р Бруш с келпа и бенедиктинския трън вместо зимзелена и коптиса. Вижте тук.
Завършвам този кратък обзор с малко снимки на корени, набрани тази година.
image
image
image
И още нещо, Rumex Acetosella e киселец пигмей, или по-скоро киселец бонзай. Той никога не достига размерите на едроватия си събрат Rumex Acetosa.
image

2 thoughts on “ЕСИАК – ПЪТЯТ НА ЧАЯ

Add yours

  1. Здравейте, намерих вашите координати във Фейсбук група за Есиак, Вие продавате ли билковата комбинация?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: