Генус епидемикус, или работещите лекарства за грипа този сезон според бюлетина на д-р Пол Хърскю

Преди да ви запозная с последния бюлетин на д-р Пол Хърскю за грипните епидемии, да погледнем какво казва Ханеман за генус епидемикус:

„Лесно може да се случи така, че лекарят да не успее да установи цялостната картина на болестта при първия болен, представен на неговото внимание в случай на епидемична болест, защото съвкупността на белезите и симптомите на подобна колективна болест може да бъде установена едва след внимателно наблюдение на няколко такива случая.“  Органон, Афоризъм 101

„След като бъдат записани симптомите на няколко подобни случая, скицата на болестта става, от една страна, по-пълна не само на думи, но и по същество, включвайки повече особености на колективната болест.“ Органон, Афоризъм 102

Какво знаем още?

  • Че може да се използва за профилактика и за лечение на активната болест
  • Че може да има повече от едно лекарство генус епидемикус
  • Че може да се променя в хода на заболяването
  • Че може да варира в различните географски райони

 

Епидемичен ъпдейт януари 2019

Paul Herscu ND, MPH

Това се оказа доста натоварен зимен сезон! Има няколко грипо-подобни заболявания, като самият грип, който в момента вилнее в САЩ и Европа. Това е кратък ъпдейт, изготвен на базата на много предишни материали, писани по темата. Пиша с презумпцията, че разбирате темата за генус епидемикуса, разликата между остро и хронично предписание във всеки един момент, и знаете как да пазите пациентите си.

По настоящем, имаме няколко общи презентации:

1.    Phosphoric acid:  Характерното тук е изключителната слабост, физически. Много пъти в миналото подобен тип слабост е отговаряла добре на Gelsemium, но ако този път не се получи, имайте предвид Phos-ac. Това е съпроводено с една „равност“ на емоциите, пациентът не се интересува от нищо, дълбока и поглъщаща апатия.

2.    Bryonia (или Spongia?): Характерното при Bryonia е бързото развиване на тежка и интензивна кашлица , която може да доведе до бронхит или пневмония. Едно подобно лекарство също се проявява тази година – Spongia. Ключовият белег на кашлицата при Spongia е, че дразнението при супрастерналната ямка се влошава от изпъване на шията нагоре и назад, като при поглеждане нагоре.

3.    Cocculus indicus: Характерното тук е инфекция на респираторен тракт, съпроводено с постоянно слабо вертиго (виене на свят). Пациентът не чувства стабилност в краката.

4.    Belladonna: Макар лекарството да е добре познато, този път убягва поради специфичното си представяне. Характерното е интензивен, внезапен и силен пристъп на вертиго, който води до гадене и повръщане. Влошава се от движение, особено от навеждане напред. Съпроводено е с много леко главоболие и леко топла глава в сравнение със студените крайници. Но водещият симптом, най-крайният симптом, е  интезивно и внезапно виене на свят.

5.    Mercurius: Характерното тук e по-обикновена, без особености инфекция на респираторен тракт. Ако нямате друго ясно изразено лекарство, а преценявате, че пациентът се нуждае от лечение, вероятно това ще е Merc. Симптомите на това лекарство по правило са много ясно изразени и добре познати, но ключовите характеристики липсват този сезон. Няма потене, няма слюноотделяне, няма треперене. Ако имате разрастваща се лоша инфекция, с белезникаво-зеленикава слуз и се колебаете какво да дадете, имайте предвид това лекарство. Интересното е, че след даване на лекарството, с подобрението, пациентът ще започне да се поти.

 

За да прочете повече за епидемиите като цяло, с  наблюдения за минали години, посетете блога на Д-р Хърскю.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: