Complete Dynamics – една интуитивна и динамична цялост

Древните били наясно с това свещено тайнство, че знаеш ли името на едно нещо, можеш да го призовеш и да използваш силата му.
Един истински повелител на призоваването по настоящем живеещ в Тайланд всеки ден се рови в старите книги и вади за нас, хомеопатите, малки думи с малки и големи рубрики за малки и големи лекарства и тъче тъканта на един от най-пълните реперториуми – Къмплийт.

Той се казва Роджър ван Зандворт.

 

Думите „събирам“, „организирам“, „природа“, „цялост“ са част от него от много ранна възраст. Когато е на 14 години, спи на отворен прозорец в студената холандска зима, за да осигури на колекцията си от 100 кактуси идеалната суха и студена температура за цъфтежа им през пролетта.
През 1982 г. започва работа по организирането и допълненията на Реперториума на Кент. От неуморните му усилия се раждат база данните, наречени Къмплийт Репертори. Повече от 20 години Роджър работи целодневно по този проект, зает да включва класически трудове от Германия и САЩ, които никога не са били използвани, като Ноак (Noak) и Тринкс (Trinks), Посарт (Possart), доказвания от немски списания, статии от стари американски журнали, и най-важното, допълнения, писани на ръка, от Бьонингхаузен към последните му два реперториума.

Ето откъс от интервюто с Роджър на Дейвид Джонсън за най-големия портал за хомеопатия Hpathy.com:

Дж: Първият въпрос е как човек може да определи Реперториума за начинаещи и за опитни практикуващи?

Р: Реперториумът е индекс към друг хомеопатичен материал: доказвания, както и „вторична“ Материя Медика, през призмата на съвременни и исторически случаи. Реперториумът е обърната Материя Медика. Материя Медика изрежда лекарствата и техните симптоми, докато Реперториумът изрежда симптомите (рубликите) и техните асоциирани лекарства. Рубриките са категории със симптоми, следвани от лекарства за предписание.

Дж: Как Реперториумът ни помага да преведем симптомите на пациента на езика на рубриките?

Р: В нашите Материи Медики срещаме огромно разнообразие от думи, изразяващи едно и също нещо. Кръстосаните референции (cross-references) са важно преимущество в реперториумите. Пациентът може да опише специфичен симптом, използвайки думи и фрази, които не присъстват в „езика на рубриките“. Кръстосаните рефернции ви насочват към езика на близко свързани идеи. Например, преживяването на „отнасяне“ може да се използва от пациента, но този тип реч е по-скорошен и го няма в старите Материи Медики или Реперториуми. С кръстосани референции, практикуващият може да бъде насочен към Ум, еуфория, весел като интоксикиран и т.н.

Дж: Кой е най-важният ви съвет относно реперторизацията?

Р: „Кръстосването“ (crossing) на две по-големи общи рубрики, напр., една за модалност и една за физическо оплакване или усещане, вие създавате елиминираща рубрика (elimination rubric), която идентифицира само общите лекарства и за двете рубрики. Ако се опитате да намерите същите лекарства в под-рубрика със същата модалност и физическо оплакване или усещане, те често липсват, защото суб-рубриката е непълна. Друг пример би било кръстосването на ментално оплакване с физическо оплакване, идентифициращо лекарства, общи и за двете рубрики.

Дж: Има ли предимство използването на компютъризирани Реперториуми?

Р: Нашите съвременни, цифровизирани Реперториуми са много по-рафинирани от писаните на ръка в миналото. Дори със същия материал, имаме предимството на повече опит, оптимизирано степенуване и референциите към информация много се разшириха. Можем да включим източници, за които информацията е проверена.
Една от благословиите от цифровизирането е възможността ефективно да се иденфицират и използват „малки“ лекарства. Аз съм издирвал информация за малки и средно големи лекарства и лично съм имал грижата да бъде включена в Реперториума. Речникът на Кларк беше особено полезен за това.

Тук можете да прочетете пълното интервю с Роджър.

419257_396001863747494_1766172685_n

Цифровизираният вариант на Къмплийт Репертори днес е прекрасната програма „Къмплийт Дайнамикс“, за която ще зададем няколко въпроса на Грациела, официален представител в България.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Б: Разкажете ни как се стигна до това да представлявате за България хомеопатичния софтуер Къмплийт Дайнамикс?

Гр: Всъщност аз цял живот това съм правила, да представям чужди фирми за България, само че те се производители на сензори и контролери. А тук, купих си програмата на една промоция през 2014 година, пуснах няколко мейла с въпроси на създателите в Холандия, по принцип аз много питам, и на третия мейл те се свързаха с мен и ми предложиха да разпространявам програмата за България. Вероятно от визитката в долната част на мейла ми са разбрали с какво се занимавам и така започнахме да се договаряме и си стиснахме ръцете.

Б: Вероятно не е лесно на такъв пазар като нашия да продавате софтуер?

Гр: Да, още като започнахме преговорите с Едуард ван Гринсвен (създателят на програмата), му писах, че стандартът на българите не е като на другите европейски страни и така се договорихме цените на програмата да са с 33% по-ниски за нашия пазар. Не мога да кажа, че е трудно, защото програмата сама се продава, лесно се работи с нея, интуитивна е, модернизира се непрекъснато, а и най-вече това, че е изцяло на български, и менюто, и реперториума, което е много голямо предимство, дори и за начинаещи хомеопати и за хора, които не владеят друг език.

Б: Какво ви кара да правите това?

Гр: Истината е, че с тези цени не може една фирма да се издържа, но за мен това е мисия, защото съм много запалена по хомеопатията и много бих направила, повече хора да я ползват.

Специално за феновете на Magic Pills в Седмицата на хомеопатията, Грациела договори специална промоция от 7% на всички абонаменти до 3 години и 20% на 5 и 10 годишни абонаменти.
Само запазете билетите си от прожекцията! Те са вашият промокод!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: