Лятното Слънцестоене, или кои неща обичат да се случват заедно?

Summer-Solstice

В древен Китай, Лятното Слънцестоене е ден, в който се почита Земята, женствеността и Ин. С разгръщането на лятната жега, силата на Ян е голяма и за да се запази баланса, е нужно да се почете Ин и да се призове силата й.

В древен Рим, най-дългият ден в годината бил посветен на Юнона, богинята на жените, брака и раждането. Това било подходящо време за венчавки, защото се вярвало, че Юнона ще благослови съюза. По това време била почитана и Веста. На Лятното Слънцестоене матроните на Рим влизали в храмовете й и осем дни поред й принасяли осолено месо в замяна на благословия за домовете им.

Стоунхендж е съграден съобразно Лятното Слънцестоене, и до ден днешен събира хора да гледат изгрева. Монаси са записали, че келтите отбелязвали този ден с клади на планинските върхове, за да почетат Земята и Небето. По това време много се тачели и дъбовете. Келтското име на дъба е „дуир“ и се превежда като портал. Дъбовете били разглеждани като портали между световете и били почитани по това време на година, когато Слънцето преминавало от растящите към намаляващите дни. Белият имел, който се знае, че обича дъбовете, се събирал именно в ранната утрин на Лятното Слънцестоене. Тогава растението имало най-голяма сила и тогава друидите го беряли.

У нас, както с други древни празници, Църквата е понаместила календара и на 24 юни, който е неподвижен празник, отбелязваме Еньовден, тогава и берем еньовче и други лечебни билки, защото знаем за силата им по това време. Тази сила очевидно е в пика си ден-два по-рано, но природата е щедра и пак ни дава от живителните си сокове.

Започнах разказа за Лятното Слънцестоене от древен Китай. Класическият начин на мислене при китайците е синхроничното мислене, или мисленето в полета. В китайската философия въпросът не е защо нещо се е появило или какъв фактор е довел до такъв резултат, а какво е склонно да се случва заедно, в един и същи момент. Китайците винаги питат: „Кои неща обичат да се случват заедно?“

При нас, в три града, в един и същи период от време – а именно, Лятното Слънцестоене, ще има три прожекции на Magic Pills. Смисълът? На английски го наричат grassroots movement. Движение на отделни групи хора по места с цел подкрепяне на определена идея или кауза. В този случай идеята е за лекуване по възможно най-мекия и безопасен начин.

И така, на Лятното Слънцестоене се тачи женската енергия. Жената е лечителят в семейството, тя с духовната си сила и нежна ласка е най-лековитият балсам за малки и големи. Има ли по-нежна медицина от хомеопатията с нейните високи разреждания и едва шепоти от духа на лекарствата?

На 20 и 21 юни ще почетем нежната медицина с три прожекции на филма „Magic Pills“. Прожекциите се организират само от жени в духа на старите традиции. Заповядайте. Станете част от магията! Включете се в синхроничното събитие!

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: