Calcarea Carbonica

В първия ни майсторски клас обсъждахме природата и темперамента на Sulphur, огненият елемент, отразяващ енергиите от вулканичната фаза на еволюцията. Sulphur представлява първия човек, чиято способност да изпитва човешка любов, да има предвидливост, прозрение, себеосъзнаване и яснота за смъртта, го излага на възможността за продължителен страх, скръб и тежки загуби. Тези емоции създават първо болеенето и после болестта, след като човекът, изхвърлен от Райската градина, излиза от хармонията със себе си, природата и живота.
Това е началото на неговото търсене. Той е освободен от инстинктивното въздържание и несъзнателната мъдрост на природата и е изпратен в света да търси духовната си съдба. Именно Sulphur неперено преминава през портите на Рая, изпълнен с блаженството на невежеството (но не глупост), открива огъня, яркостта му и става ловец и събирач, и пионер.
В еволюционния порядък следващият архетип от Материя Медика е Calc Carb – мидата – представляваща ужасяващо чувство на изолация, откъсване от майката природа, страх от отделянето и оголването в една враждебна среда. Именно Calc Carb първа осъзнава, че е изоставена и сама под злонамерения, надвиснал космос, подобна на пешка, самотна и незабележима, и толкова болезнено съзнателна за дълг и отговорност, изразява една типична за черупчесто животно нужда да произвежда калциева черупка, за да защити себе си от чувството на стеснителност, малоценност и уязвимост сред легионите от опасности.
Можем да видим как скитникът номад, приключенецът и изследовател Sulphur дава път на един архетип, който тачи сигурността на сърцето и дома и е улегнал, одомашен и селски по природа. В древни времена огънят на Sulphur станал свещеният огън, който освещавал дома, храма и града. Като огънят в сърцето той станал централният фокус на дома, осигуряващ топлина, светлина и препитание, символизирайки защитните, подслоняващи и подхранващи качества на Calc Carb и асоциирания с нея митологически архетип Хестия, гръцката богиня, чието присъствие било необходимо, за да може една къща да се превърне в дом.
Първите организми, които се развили в супергорещата среда на примитивната земя били серно зависими. В предкамбрийския период, преди 2000 милиона години, древните морета осигурили рожденото място на следващия важен организъм във веригата възникващи форми на живот. Това било синьо-зеленото водорасло, цианобактерията, организъм със способността да използва слънчевата светлинна енергия, за да произвежда собствени хранителни вещества, докато освобождава кислород в атмосферата. Цианобактериите можели също да секретират калциев карбонат, което те правели в най-чудовищни количества и по най-зрелищен начин, за да създадат комуналните си домове. Тези варовикови построения, известни като строматолити, съществуват до ден днешен, въпреки милионите години на ерозия. Цианобактериите били предтечите на хиляди видове черупчести създания, мекотелите, които дошли след тях – включително и мидата.
От самото начало на живота Calc Carb е свързана със строенето на дом, изграждането на общество, сигурност и защита. Строматолитите стоят като паметници на непоклатимата упоритост, съхраняващото трудолюбие и конструктивната способност на Calc Carb. По подобен начин големите варовикови формации по света, построени преди еони от струпването на хилядите черупки на мънички морски създания, свидетелстват за бавната, прогресивна и издръжлива природа на жизнените процеси у Calc Carb. Същата подредена и целенасочена енергия преобладава в действията и обществата на социалните насекоми – термити, мравки, пчели – и енергията е матриархална.
В мидата лежи перла, хладна на пипане, но запазила скрит, преливащ огън, възприеман като символ на духовна мъдрост и езотерично познание. Оттук идва и метафората на Христос – „не хвърляйте бисери (перли) на свинете.” Перлата като бижу била квинтесенция на светлината, женствеността и луната и освен това била емблема за плодовитост, чистота и съвършенство. Мидата винаги е била символ на женската сексуалност, плодовитост и творческата сила на женския принцип. В затворената си форма е образът на невинността, целомъдрието, дискретността и потайността. Тази интуитивна мъдрост от миналото хвърля светлина върху разбирането ни на мистерията на това голямо лекарство, защото всички тези качества са присъщи на Calc Carb.
Хомеопатичната Calc Carb е извлечена от средния слой на мидената черупка и трябва да се смята за животинско лекарство, а не просто за минерал. Calc Carb е фундаментален представител не само на мекотелите, но и на всички форми на живот, извлечени или повлияни от морето, включително и на онези бозайници, които са се завърнали в морето и са развили атрибути на риби. Затлъстелият човешки образ е техен конституционален двойник.
Тялото на мидата е меко, податливо, безгръбначно и отпуснато на пипане. То е студено, лепкаво и влажно; за наблюдателя е бледо и анемично. Много Calc Carb притежават тези характеристики. Ние може да се възхищаваме на грацията и силата на кита, порещ вълните в естествения си хабитат, но ако този родов тип преобладава у дете или възрастен, те може да приличат на плажни китове, непригодни за живот на сушата – пълни, отпуснати, с липсващ мускулен тонус, несръчни и тромави, със слаби стави, кости, които не могат да понесат теглото им, предразположени към гръбначни изкривявания, дислокации, навяхвания, изкълчвания и крампи. Липсва им издръжливост, сила и дъх и най-малкото усилие или емоция ги карат да се изчервяват и да им избива студена, лепкава пот.
В сравнение с черупките на другите мекотели, тази на Calc Carb е груба, неравномерна и набръчкана. Чертите й може да са груби и неизчистени, големи и удебелени, като у селяк с голям нос и устни, особено горната, която стои като подута. От тези начала изплуват два физически типа.
Първият представя класическата картина на жената Calc Carb: често руса и със сини очи; голяма, дебела жена без дъх, сила и енергия, без твърдост, цвят или здраве, светла, дебела и отпусната с ръка, която на пипане е като мида, студена, лепкава и без кости; с влажни, студени и лепкави стъпала. Тези типажи, мъж или жена, по правило са мързеливи, инертни и заседнали, липсва им инициатива; като мидата вечно чакат животът да дойде при тях; доволни, летаргични и неамбициозни, не се възбуждат лесно и са непоклатимо упорити. Често са несръчни и тромави. Крайни хедонисти, техният единствен ентусиазъм е храната. Обожават сладкото, особено пастите, и най-вече ако са с крем отгоре; топли ястия, стабилна храна, която успокоява и награжадава, тежки храни, скорбяла – хляб, картофи, макарони; яйца във всякаква форма и млечни продукти. Сладко, солено и кисело са еднакво привлекателни за небцето. Цената е затлъстяване, целулит, задъхване, особено при изкачване на стълби, киселини, газове, диафрагмена херния, разширен стомах, нетърпимост към тесни дрехи, затлъстял черен дроб, камъни в жлъчката и хроничен запек.
Вторият тип е здрав, силен, енергичен и трудолюбив. Земен, честен, добър по природа, щедър и сърдечен. Благословени с безкрайно търпение, издържливост и упорито постоянство, те работят и строят усърдно, вярно спазващи предопределените системи и структура. Те са подредени, точни, добросъвестни до дребнавост, надеждни и отговорни. Те са много способни, винаги прилежни и практични, било то у дома, на полето или в бизнеса. Техният вечен стремеж е да дадат сигурност, препитание и образование на зависещите от тях и себе си, а не толкова богатство.
Парадоксално, някои може да представят смесица от тези два типа: или мека, отпусната външност с твърда сърцевина на решителност и издържливост, или корава, силна външност с мека, плаха, подобна на гъба на вътрешност.
За жалост, като всички карбони и Calc Carb може да страда от прегаряне. Склонността им да поемат все повече отговорности, усърдието им и безграничното посвещаване на работата, тласкани от нуждата да осигуряват и защитават, и често страхът от бедност и желанията, водят по една спирала надолу, която завършва с изтощение, загуба на мотивация и воля за продължаване напред. Те ставах плахи, нерешителни, умствено объркани и накрая се страхуват за разсъдъка си и за това, че хората ще забележат менталното им отклонение. Разсъдъкът е тяхната перла. Той е като царицата в центъра на мравуняка или гнездото на термитите. Без него структурата и редът са загубени – всичко е объркване и срив.
У Calc Carb има една бавност и тромавост. Метаболизмът, щитовидната жлеза, развитието на жлезите изобщо, менталното, емоционалното и физическото израстване и съзряване, венозната и лимфната система, устойчивостта срещу инфекции, способността за възстановяване и храносмилането, всички те са бавни и закъсняващи. Чревните им функции са толкова бавни, че запечени се чувстват по-здрави.
Жената, която проявява Calc Carb в живота си е пазителка на дома, винаги вкъщи, посветена на семейството си и къщните отговорности, които тя изпълнява с топло и грижовно себеотрицание. За Calc Carb гледането на дома е по-скоро смислено занимание, отколкото домакинска работа. Тя е жена, която намира покой, хармония и завършеност, докато извършва ежедневните си задължения. И тя не го прави с чувство на мъченичество или някаква псевдо-праведност. Нейното или неговото гостоприемство и щедрост са легендарни. Нейният дом е нейната мида и тя е перлата в центъра му. Дали сте гост или член на семейството, домът на Calc Carb е едно хубаво място.
С времето тя става мъдрата стара жена, стареята в семейството, която е видяла всичко и е оцеляла, за да дава мъдри съвети и духовни прозрения. Решетката от житейски опитности е образувала у нея перлата на мъдростта. Тя се е запазила забележително безпристрастна и стабилна, философски непоклатима за капризите на живота. Духовният път на Calc Carb често е път на работа, известен в йога философията като пътят на карма – чрез който човек служи на творението чрез самоотвержена работа. Calc Carb строи и работи, и служи, и в най-висшата си форма жертва себе си чрез служенето, без очакване за признание или награда.
Бебето Calc Carb често е пухкаво – меко, дебеличко и отпуснато, с голяма глава и отпуснато коремче; светлокосо, светлокожо, със сини очи; подпухнало и с трапчинки, а не с твърда дебелина. Те обилно се потят нощем около главата, като мокрят възглавницата. Потта и цялото дете миришат на кисело. Ръцете и стъпалата им са студени и лепкави. Цветът на кожата им може да е розовеникав, но често пъти са твърде бледи, тебеширено бели и често анемични. Те ужасно страдат, когато им никнат зъби, които често пъти закъснявам, развиват инфекции на дихателния тракт и диария, която е кисела, бледа, зловонна и разяждаща дупето им. Скоро стават предразположени към повтарящи се настинки, инфекции на ушите, сливиците и гърдите. Вдигат високи температури и може да стигнат до конвулсии. Belladonna често е най-доброто лекарство за остри състояния на Calc Carb, но именно Calc Carb може да промени констиуцията и да изгради съпротивителни сили.
Тези дребосъци често твърде бавно достигат повратните си точки. Обикновено това не се дължи на умствена неспособност или дефицит. Това може да се влошава от излишно тегло или мускулен тонус, но обикновено се дължи на нежелание да се излезе от черупката или на вярата, че всичко, което им трябва, ще дойде при тях, както океанът носи храна на неподвижната мида. Дебелото бебе Calc Carb е доволно да седи там, където го оставят, като часове наред мърда с пръстчета или се забавлява с някакъв предмет. Тяхната колебливост често се дължи на вроден страх от враждебния свят. В крайни случаи може да се стигне до аутизъм, който води до невзискателно пеленаче, погълнато в себе си, нереагиращо, незаинтересовано към околните и дори отрицателно настроено към контакт и ласка. Но по-често бебето е съвсем усвояващо, смилащо и съхраняващо всички впечатления, които получава, и накрая поразява всички, като внезапно се изправя, след като никога не е лазило, и изговаря серия от думи, след като досега е казвало само „мама”.
Бавността може да продължи в училище. Много окуражаване и подкрепа са задължителни от страна и на двамата родители, и на учителите. Жизненоважно е да се получи добра основа, върху която систематично ще се гради бъдещото познание. Със структурирана основа, време и търпение Calc Carb може да надмине постиженията и на по-напредничави деца. Често пъти Calc Carb е тромавата костенурка, която надбягва заека.
Видяхме, че именно Calc Carb в процеса на еволюцията първа осъзнава, че е отделена и изолирана, и изоставена в това, което тя възприема като заплашителна среда и търси да се скрие в черупка. Децата и възрастните Calc Carb имат пълен набор от страхове, които присъстват още от люлката им.
Първият от тях е дълбокият, ирационален страх, че родителите им ще ги изоставят. Детето се страхува от почти всичко, което вижда, особено ако е ново и непознато. Страховете се усилват с падането на нощта; те се страхуват от тъмното, от това да са сами, от призраци и чудовища. Това се деца, които имат нужда да спят с родителите си. При затварянето на очите си преди сън те са ужасени от страховити лица; когато спят са жертви на ужасяващи кошмари; когато са будни, са дълбоко разтревожени, защото са видели лицето на някого, деформирано или изкривено. Те се плашат от всичко гротескно. Филми на ужасите могат със седмици да ги преследват и да им докарват кошмари. Те са ужасно чувствителни, стеснителни и плахи, лесно се засягат и се боят да не бъдат осмени или подиграни. Не обичат да ги наблюдават и се страхуват от публични изяви. Calc Carb е лекарство за училищна фобия или за деца, върху които е извършено сексуално или друго насилие.
Други страхове са: височини, клаустрофобия, кучета, насекоми, особено паяци, болести – туберкулоза, рак, инфекции, загуба на разсъдъка – те са хипохондрици и имат симптоми, които се влошават, когато мислят за тях; отчайват се, че няма да се излекуват; страх ги е от бъдещето, от нещастие, катастрофи, бедност, глад, бури и природни бедствия. Не понасят да слушат за трагедии и други ужасни неща, защото са склонни да се идентифицират със страданието на другите. Упорити са в страховете си и не се успокояват лесно. Имат страх и от фигури на властта. Уловят вибрациите на хората и могат да развият безпричинна антипатия към определени личности. Толкова страхуващи се от живота, на необичайно млада възраст може да развият интерес към религията или смъртта и дали има живот след смъртта. Това може да прогресира в религизона меланхолия.

Следваща статия: Дейвид Лили разглежда Lycopodium

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: