Пет лекарства за грип – Борланд

След два часа престой в поликлиниката и няколко срещи с изключително болни, гневни и изстрадали хора, пускам описание на лекарства, които добре покриват настоящия вихрещ се грип. Дано повече хора ги видят!
Не забравяйте, хомеопатични лекарства има във всяка аптека! 30С е чудна потенция!

Gelsemium sempervirens

Развитие в рамките на 6-8 часа. Леко неразположение от предния ден; леко главоболие, слаба треска, неопределени болки, слаб катар; липса на здрав сън, буди се скапан.
Малко по-бавно начало, с основно чувство на силна умора. Пациентите са много уморени, с тежък поглед, натежали клепачи и сънливост, не искат да бъдат закачани. Първият отличителен симптом – ако са били развълнувани, не са мигнали през нощта, въпреки очевидно интоксикираното си състояние.
Друг симптом- усещане за топлина и лепкавост, но много нестабилна рекация към топлина. Искат да прегърнат радиатора. Тръпки нагоре и надолу по гърба. Нестабилна циркулация, потреперват от най-малко течение.
Не искат да правят никакви усилия; Влошават се от движение.
Устните – много сухи и напукани. Пациентите се оплакват от неприятен вкус. Самият език обикновено има жълтеникаво покритие – все пак, понякога е доста червен и сух.
Винаги има много неприятно, силно главоболие.
Чувство за интензивна болка в тилната област, която се разпространява по врата надолу. Тъй като това е застойно главоболие, е с пулсиращ характер.
Подобрява се, подпрян с възглавници, с изправена глава, без да я мърда. При това главоболие има чувство на световъртеж при всяко движение.
Има и друг тип главоболие – отново застойно, но усещането е за стягане – сякаш има лента около главата, от тила напред към челото.
Особеност – облекчение от пристъпите на главоболие при уриниране.
Общо чувство на болезненост на тялото и мускулите.
– силна тежест на клепачите; чувствителност на самите очи, чувствителност към светлина;
– едно очевидно противоречие: въпреки чувствителността на очите, понякога пациентът Gelsemium изпитва страх в тъмното и настояват светлина.
– остър ринит, с течност, воднист секрет, интензивно кихане и усещане за пълнота и силен натиск в корена на носа.
– със своя остър ринит пациентите Gelsemium, независимо от общата гореща лепкавост много често се оплакват от студени крайници
– като правило, няма ясно изразен тонзилит, но гърлото е подпухнало, червено.
– може да има уголемени сливици, но гърлото не е на точки, като при други лекарства.
– въпреки това често има остра болка при преглъщане. Затрудненото преглъщане – с усещането за бучка в гърлото – е по-изразено при поемане на студени напитки, отколкото на топли, предвид сухотата в устата.
– Болестта слиза надолу към ларинкса със загуба на гласа. Свързана с ларингита – силна крупозна кашлица, с почти конвулсивни характер, идва на спазми, свързани с много силен задух.
– Типични пациенти Gelsemium, въпреки тяхната сладост и сухота в устата, не са много жадни.
– Почти никога нямат апетит – не искат нищо.
Оплакват се от усещане за ужасна празнота в областта на гърдите, често близо до сърцето. Понякога това се разпространява надолу към епигастриума, но не е свързано с глад.
– Свързани с храносмилателната система, пациентите Gelsemium пациентите често развиват определено остра коремна раздразненост, придружена от диария. Изпражненията са безформени и жълтеникави, но не особено зловонни.
– Често има интензивно чувство на слабост в ректума – инконтиненция или усещане за пролапс – понякога действително, свързано с диарията.

Baptisia tinctoria

Много близо до Gelsemium като симптоматика.
В контраст с пациентите Gelsemium, Baptisia изглеждат по-тъмни. Създават впечатлението, че лицата им са подпухнали и подути, а очите – натежали, но с конгестивен, летаргичен поглед, а не с натежалите клепачи на Gelsemium; устни – почти сини.
– умствено, по-токсични, объркани. Имат объркано усещане за тялото си, не усещат нозете си на мястото им. Някои пациенти чувстват ръцете си като отделени или изтръпнали.
Общо объркване на Baptisia. Самите пациенти не са съвсем наясно защо са там, къде са, има ли някой друг, който разговаря с тях, някой друг в леглото.
При тази по-интензивната токсемия, всички локални сипмтоми са по-лоши. Езикът определено е по-обложен. В ранните стадии – общо жълто покритие, кафяво или черно.
– дъхът винаги е лош. Тенденция за гъста слюнка, която се стича от ъгъла на устата, когато пациентът е полузаспал. Устните са напукани и може да кървят.
Пациентът Baptisia изглежда много по-интоксикиран и по-успан, а в същото време е много чувствителен, с по-чувствителни ръце, крака, гръб – навсякъде. Оплаква се от леглото си, всеки натиск е болезнен. И въпреки голямата интоксикираност, той е много неспокоен, непрекъснато се движи, опитвайки се да си намери удобна позиция.
Пациентът Baptisia се поти много, но потта, в контраст с малко киселата миризма на Gelsemium е зловонна. Това е в сила за всичко свързано Baptisia: всичко това е зловонно.
Уста, дъх, пот, диария ( към която Baptisia пациентите наклонност) храчката, всички са зловонни, много повече, отколкото при Gelsemium.
– Устата и гърлото, в контраст с тези на Gelsemium, са много по-тъмно червени. При Baptisia има силна тенденция към развиване на улцеративни състояния около сливиците и към мекото небце. Отново натрупването на белезникав секрет със силно зловоние.
– Гърлото е с доста големи язви, но е странно нечувствително. Често, обаче, може да е и болезнено, с големи трудности и болка при преглъщане, с чувство на запушване и поглъщането на твърда храна е почти невъзможно.
Тенденция към разпространение на инфекцията към ушите, с усещане за пълнота, запушване и болка. Много често има абсцес на средното ухо, а не рядко и склонност към много ранното развитие на мастоидна инфекция.
Възпалението Baptisia много по-често е в дясното ухо и в дясната мастоидна област. Ако се развие мастоидна инфекция, прогнозата е много сериозна. Бързо се развива тромбоза и прогнозата става още по-лоша.
При грип Baptisia с очевидно мастоидно развитие – с чувствителност и леко зачервяване над мастоидната област – е удивително как случаят напълно се променя в рамките на два или три часа от даването на Baptisia. Пациентът, който очевидно е интоксикиран – толкова интоксикиран, че развива всички признаци на начало на менингеално дразнене – също толкова очевидно се възстановява още с първата доза Baptisia.
За разлика от Gelsemium, Baptisia пациентите винаги са жадни.
Имат постоянно желание за вода, но ако погълнат твърде много наведнъж, това води до усещане за гадене. Приемането на малко вода начесто облекчава състоянието, но жаждата е винаги една от обезпокоителните характеристики.
Няма силна кашлица, има усещане за задух, с натиск в гръдния кош, който е по-зле в легнало положение, и по-добре при приток на въздух. Когато има кашлица, тя е от усещането за дразнение в гърлото, а не от натрупване на слуз в гръдния кош.
При грипни състояния Baptisia пациентите са склонни към стомашни или чернодробни смущения. Много често това е свързано с остра диария, придружена с тенезъм – болезнен спазъм на свинктера и колики.
– Baptisia пациентите винаги имат силни болки навсякъде. Всяка част на тялото при натиск е болезнена и чувствителна, имат остри болки в ставите, сякаш са били изкълчени или натъртени. Движението е много болезнено.

Bryonia Alba

Типичният грип Bryonia се развива като Gelsemium в рамките на 6 до 12 часа. Bryonia пациентите не са по-различни от Gelsemium пациентите. Изглеждат по-скоро отпуснати, тежки, леко конгестивни, с доста подпухнало лице.
Макар и натежали, нямат сънения вид на Gelsemium или зашеметения поглед на пациента Baptisia – те са нещо по средата.
– Bryonia пациентите също са отпуснати и не искат да бъдат обезпокоявани, но ако ги обезпокоят, стават раздразнителни. Раздразнителността винаги е ясно изразена в Bryonia.
– Не искат да говорят и не искат да им се говори. Не искат да отговорят, защото говоренето ги дразни, не защото са уморени.
Като правило, Bryonia пациентите са много депресирани, унили и загрижени за състоянието си.
– Към тревогата за развиващото се заболяване, те добавят много категорично безпокойство за бизнеса си. Говорят за него, а ако станат още по-интоксикирани, са склонни да мечтаят за работата си и това е основна движеща мисъл в гръбнака на заболяването им.
Характерно за Bryonia пациентите е, че трудно им се угажда. Склонни са да искат нещо и когато им го донесат, да го върнат. Искат нещо за питие и когато им се донесе, вече не го искат. Или искат плодов сок, а когато им го донесат, вече предпочитат студена вода.
– Обикновено имат силна обща болезненост.
Ще ви кажат, че ги боли, като се движат, и все пак постоянно са в движение. Неспокойни са, чувстват се некомфортно и се движат независимо от факта, че движението усилва болката им.
Добре запомнете този факт, защото в учебниците ясно е подчертано, че Bryonia се влошава от движение.
Очевидно ги боли, но те изпадат в това неспокойно състояние, когато не могат да стоят на едно място.
Когато пациентите са неспокойни, разберете дали това ги облекчава, или не. Ако не ги облекчава, вероятно са Bryonia. Ако ги облекчава, помислете за едно от другите лекарства – вероятно Baptisia или някое от неспокойните лекарства като Rhus Tox.
– На пациентите Bryonia им е горещо и се чувстват некомфортно в гореща задушна атмосфера, предпочитат хладен въздух. Това може да е свързано с жаждата им. Те са винаги жадни, и желанието им е за студени напитки – големи количества студена вода – въпреки че както беше споменато по-горе, могат да поискат нещо студено и кисело и когато им го донесат, да го откажат.
По правило Bryonia пациентите обилно се потят с влажна, гореща пот.
Въпреки че тези пациенти са чувствителни към гореща стая, се случва грип Bryonia с ясно изразени ревматични болки – с болезненост на една или друга става, която се облекчава от горещи апликации. Това е локално противоречие с общото влошаване на топлина.
Bryonia има много типичен език. Обикновен е с плътен бял налеп. Бялото покритие може да стане мръсно, а после и кафяво, ако болестта продължи по-дълго, особено при дихателни смущения и дишане през устата.
При този сух език, пациентите се оплакват от неприятен и горчив вкус в устата, придружен от силна жажда. Устните са доста подути, подпухнали, склонни към напукване и кървене.
В типичното за Bryonia гърло има същото усещане за крайна сухота, горещина и парене. При преглед сливиците и задната част на гърлото обикновено са доста конгестивни, сливиците имат малки, обикновено бели петна. Гърлото също е прекалено болезнено при преглъщане, което е, разбира се, типичното Bryonia влошаване от движение.
Всички грипове Bryonia имат много силно главоболие. Обикновено главоболието е интензивно, застойно и пулсиращо, най-често е съсредоточено в е в челото.
– Пациентите често казват, че сякаш имат бучка в челата, точно над очите. Болката се облекчава от натиск – твърд натиск срещу болезненото чело носи голямо облекчение за главоболие Bryonia.
Както може да се очаква, главоболието се влошава от всяко усилие – говорене, навеждане или каквото и да е движение. Най-удобното положение е полу-седнал в леглото, само наполовина подпрян.
– Можа да има невралгично главоболие: общи невралгични болки по главата, с изключителна чувствителност към допир. Чувствителна е цялата повърхност на скалпа, като болката може да се разпространи до лицето и скулите с изключителна хиперестезия.
Всички грипове Bryonia са склонни към конгестии в очите, които могат да се развият до конюнктивит. Самите очните ябълки са чувствителни на натоварване, пациентите казват, че ги боли дори да завъртят очи.
Като правило, Bryonia пациентите нямат много обилен назален секрет.
– По-често се оплакват от чувство на интензивна топлина и парене в носа, или от пълнота и запушване.
Бързо развитие на катарално състояние в ларинкса с много дразнещо, гъделичкащо и парещо чувство и много категоричен дрезгав глас – понякога реална загуба на гласа. Също така чувство за задушаване доста по-ниско от ларинкса, с много дразнеща, експлозивна кашлица.
– Гриповете Bryonia не показват много отчетлива тенденция към влошаване на храносмилателния тракт.
Почти винаги има неприятен запек и определена липса на апетит. Може да има определено чувство на общ дискомфорт в коремната област, чувство на тежест – почти на нещо плътно в епигастриума.
Пациентите не искат да приемат храна и ако се насилят да ядат, после се чувстват недобре. Но грип Bryonia няма остри нарушения на стомаха, много по-вероятни са смущения в гърдите, дори пневмония, но не и стомашно неразположение.
– Разбира се, ако пациентът има пневмония, тя ще е типичната пневмония Bryonia, със силни пронизващи болки в гърдите, усещане за остър натиск, силна болка при кашлица, болка в гърдите при движение с желанието за максимално обездвижване.

Eupatorium perfoliatum

– Отличителният белег, който води до избора на Eupatorium е степента на болка, която пациентите изпитват. Налице са много интензивни болки навсякъде – от всякакъв характер, които сякаш включват всички кости на скелета, ръцете, краката, раменете, гърба, бедрата и особено пищялните кости.

– Като правило, грипът Eupatorium се развива доста по-бързо, отколкото други, и болките се развиват много бързо. Пациентите казват, че имат усещания за разместване на различните стави – това е типът на много интензивна, дълбока болка. Свързано с болката е едно непрестанно безпокойство, пациентите винаги се движат, опитвайки се да облекчат болките в една или друга кост.

– При Eupatorium – една полезна диференциация – потта е много оскъдна. Другите лекарства, които имат сходна степен на костни болки, са склонни да се потят.

– Пациентите винаги са депресирани, но с различна депресия от тази на Bryonia. Те са остро депресирани и определено се оплакват: горчиво се жалват за интензивността на болката си или ако не се оплакват, се движат в леглото, пъшкат и стенат и изпитват голямо самосъжаление.

– По външен вид обикновено са с ярко червена и доста суха кожа, с доста бледи устни в сравнение с дълбоката конгестия на другите, вече описани лекарства. Имат бял, обложен език, но вместо горчивия вкус на Bryonia, при тях той е блудкав.

– На Eupatorium пациентите винаги им е студено, те усещат студ, потреперват, чувствителни са към всяко раздвижване на въздуха и много често имат усещане за студ по гърба.
Обикновено страдат от доста силно главоболие. Оплакват се от изключителна болезненост на главата, много често най-изразени в онази част, която почива върху възглавницата.
Има едно изключение: оплакват се от изключителна болезненост в областта на челото, където няма никакъв натиск, усещане за пулсиране в тилната област, придружено от чувство за силна топлина на върха на главата.

– Ринитът при Eupatorium е доста отличителен. Пациентът има чувство за тежко задръстване, сякаш носът е напълно запушен и това е придружено с обилни секрети с буйно и непрестанно кихане.

– При тази хрема винаги има значително поражение на очите. Краищата на клепачите изглеждат червени и възпалени, има обилно течене на сълзи и усещане за обща болезненост. Очите изглеждат зачервени, с фотофобия, която не е силно изразена.

– Eupatorium пациентите понякога развиват остра чувствителност към всякакви миризми. Всеки мирис предизвиква дразнене, влошава хремата и ги кара да се чувстват болни.

– Те страдат от голяма сухота в гърлото, което обикновено е зачервено. Изпитват голяма жажда, с желание за ледено студени напитки. Спомням си един пациент Eupatorium, който имаше единствено желание за сладолед. Той не го гълташе, а го държеше в устата, за да се охлади паренето в задната част на гърлото.

– Трябва да се внимава да няма прекаляване с ледена вода, сладолед или студени напитки, защото пациентът Eupatorium и придразположен към стомашени обостряния. Има често оригване, като дразненето от студените течности в стомаха може да предизвика повръщане на жлъчка.

– Катаралното състояние обикновено заобикаля ларинкса, но пациентите се оплакват от силна горещина и парене в трахеята. Това е съпроводено от много мъчителна кашлица, която отново е придружена от силна болезненост в гръдния кош. Има силни болки в гръдните мускули, които се усещат сякаш са в ребрата.

– Кашлицата Eupatorium е много силна, с оскъдна храчка и причинява страдание от главата до петите. Пациентите се оплакват от цепеща болка в главата, увеличават се болките в гърдите и те се опитват да се въздържат от кашляне или да контролират движението на гърдите, дори когато кашлят. Това е всеобща болка – сякаш пациентът е потрошен, но не е рязка, пронизваща болка като при Bryonia, която е не по-малко чувствителна.

Rhus toxicodendron

– Началото на грип с картина Rhus tox. обикновено е постепенно и без много висока температура; треската бавно напредва, съпроводена с много силна обща болезненост.

– Болките при Rhus Tox. наистина са много типични. Пациентите са изключително неспокойни; единственото им облекчение е в постоянно движение, постоянната промяна на положението. Ако лежат неподвижно за какъвто и да е било период от време, мускулите се чувстват сковани и болезнени, и те се обръщат и въртят в търсене на олекване. Това постоянно неспокойство е най-забележимото нещо от пръв поглед за пациентите Rhus tox.

– Те са много зиморничави и чувствителни към студа. Всяко течение или студен въздух ще влоши цялото им състояние и е достатъчно, за да влоши хремата им и да ги накара да кихат; извадената ръка изпод завивките започва да ги боли и т.н.

– Логично пациентите Rhus tox. са изключително тревожни, нямат мира, психически са притеснени, неспокойни и изключително депресирани. Депресията им не е като тази при Pulsatilla – тук пациентите се разпадат парчета и плачат.

– При всичкото това неспокойство и тревожност, те много се изтощават и предвид, че температурата им е доста умерена, те са неоснователно уморени, почти в прострация.

– Rhus tox. пациентите неизменно имат изключително лоши нощи. Много трудно заспиват поради постоянния дискомфорт; а когато спят, сънят им е много неспокоен, пълен с всякакви мъчителни съновидения – или че те отново са на работа, или че полагат огромни физически усилия, за да се постигнат нещо.

– Те се потят обилно. И потта им има особен кисел мирис – миризма, която обикновено се асоциира с остра ревматична треска.

– Тези пациенти винаги имат силно пресъхнала уста и устни и още в началото на заболяването им излиза херпес, който тръгва от долната устна – малък обрив от силно чувствителни мехурчета, които се разпространяват и в ъглите на устата. Това обикновено се развива в рамките на първите 12 часа от заболяването.

– Типичният език Rhus tox. е много характерен. Той има ярко червен връх и обложен корен, като покритието варира от бяло до тъмно кафяво. Вместо типичния триъгълен червен връх, някои пациенти имат цялостно сух, червен език, който се нацепва, горещ е и много болезнен.

– Свързано с чувствителността на устните и езика, тези пациенти са склонни да правят много остра дентална невралгия, зъбите им стават много чувствителни и са болезнени при допир.

– Те развиват изключително възпалено гърло – сухо и парещо. При преглед гърлото изглежда оточно. Има голяма чувствителност при преглъщане, особено при празно преглъщане; по-лесно се поемат твърди храни отколкото течности.

– Пациентите Rhus tox. имат силни пристъпи на кихане. Те ги описват като по-неприятни през нощта, и са толкова силни, че им причиняват болка от главата до петите. По правило, секретите от носа са зеленикави на цвят.

– Пациентите получават много неприятено гъделичкащо дразнене зад горната част на гръдната кост. Това води до настойчива и мъчителна кашлица, с която се развива парещо усещане като от възпалено в ларинкса и която много често прогресира в категорична пресипналост.
Тази пресипналост е много характерна: пациентите се оплакват от чувството, че ларинксът им е пълен със слуз. Те чувстват, че не могат да изчистят гласа си, докато не изкашлят слузта, и въпреки това усилието от кашлянето се чувства като раздиране или разкъсване на ларинкса.

– По правило, очите са конгестивни, с много изразена фотофобия и сълзи.

– Пациентите страдат от доста тежко тилно главоболие, с усещане за скованост надолу по задната част на врата и, много често, с отчетливо виене на свят при сядане или движение; те често се оплакват от усещане за тежест в главата, сякаш е усилие да я повдигнат.

– Rhus tox. пациентите често се оплакват от чувство на силна топлината отвътре, а повърхността на кожата им е хладна. Те обилно се потят, но ги втриса и от най-малкия полъх на въздуха – те се чувстват студа на повърхността, а отвътре горят.

– При тези грипове пациентите са много склонни да правят остра нодуларна уртикария, разпръсната навсякъде по тялото и силно раздразнителна.

– Пациентите обикновено не са подчертано жадни, макар да искат глътка вода, за да овлажняват много сухата уста и гърло.

– Някои грипове Rhus tox. развиват категоричен ентерит с остра коремна болка; болка в дясната страна, в цекума (дебело черво), с изключително безпокойство, чувствителност и много воняща диария.

 

Disclaimer: Тази информация е предоставена само за образователни цели. Ако страдате от конкретни оплаквания, се консултирайте с лекар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: