Минералните Соли в Тялото

Минералните соли в тялото – цикъл за аюрведа

Аюрведа винаги търси специфичните причини за специфичните болести или състояния, или пък се занимава с това специфичните качества да имат специфично действие. Тези закони за причина и следствие са известни като изучаване на кармата, или действието на човека, храната или билката. В този по-количествен подход, ако се определи една конкретна причина, принципът е тя, като причина за страданието, да бъде елиминирана. Но ако причините са няколко или имаме една непозната такава, какъвто е случаят при синдромите, тогава качественият подход е за предпочитане. Затова Аюрведа има добър успех при работата с хронични заболявания и синдроми.

Думата за вкус на санскрит е „раса”. Раса означава също есенциален сок, иначе казано есенцията на живот в храна или растение, както и жизнената есенция във всеки един от нас. Аюрведа, като наука за живота, се занимава с методите, които събуждат вкуса (раса), есенциалния жизнен сок в храната ни, за да захрани с него жизнената ни сила или прана.
Раса се отнася също за нашите лични вкусове и наклонности. Ние сме склонни към определени вкусове, както и към определени опитности в преживяването. Може би най-интересното е, че раса се отнася и до нашите емоции, чувства и сантименти, включително и религиозните такива.

Аюрведа разпознава шест вкуса, които са сладък, кисел, солен, лютив, горчив и стипчив. Има общо 63 възможни комбинации на основните 6 вкуса, 15 смесици от по 2, 20 смесици от по 3, 15 от по 4, 6 от по 5 и една смесица от всичките 6 вкуса.

Аюрведа учи, че единичният вкус има много специфично действие, което води до много предвидим резултат. Повторната употреба на единични вкусове често води до крайности, грешки и дисбаланс. Това е значението на думата „доша” на санскрит – тенденция към излишество или грешка.
Тук ще се занимаем със соления вкус, за който се казва, че увеличава Огъня и Водата, което означава, че е загряващ и овлажняващ. Съответно излишъкът от сол може да създаде твърде много топлина или твърде много вода. Нека разширим понятието, като вземем предвид, че солта не е само трапезна, а това са и всички минерални соли.
Традиционно, Аюрведа класифицира минералите според източника им: от земята, от растенията, от тяхната пепел или от животински органи. Съвременните практикуващи разделят минералите на големи (необходими в относително значителни количества), остатъчни (необходими в относително малки количества) и тежките метали (токсични в малки и големи количества). Най-важните големи минерали са калция, магнезия, натрия, калия, фосфора, сулфура и хлора. Някои важни остатъчни минерали са желязото, цинка, селения, хрома, мангана, молибдена, силикона и йода. Някои токсични тежки метали са оловото, арсеника, живака, алуминия и кадмия. Традиционната аюрведична наука е отделила специално място на алхимичните минерали живак, сол, сяра, злато, сребро, мед, желязо, калай и олово.
Аюрведа ни учи, че солите (минералите) увеличават огъня и че огънят представлява принципа на трансформация. В тялото трансформацията означава метаболизъм или храносмилане и усвояване на храната. По-модерната гледна точка е, че минералите са необходими за поддръжка на ензимите, които от своя страна се занимават с метаболизма. Съответно един минерален недостиг или дисбаланс може да наруши ензимната активност и метаболизма. Например остатъчният минерал хром участва в метаболизма на захар и оползотворяването на инсулина. Проблемът може да се прояви по два начина. Може да има недостиг на хром в хранителния режим или може да има излишък от рафинирани (сложни) въглехидрати в диетата, които изчерпват целия наличен хром. Съвсем естествено двата сценария взаимно се подсилват.
Аюрведа ни казва, че солите увеличават водата. Два минерала най-вече – натрият и калият, регулират водата в тялото. Според Аюрведа натрият има недиференцирано, примитивно, океанно качество, тъй като натрият се намира основно в океана. Има склонността да се натрупва в екстрацелуларната течност на тялото и причинява онова характерно подпухване при излишък. Калият се смята, че има по-интелигентно, организирано и повдигащо действие, тъй като се намира основно в растенията. Калият има склонността да се натрупва в клетките.
Излишъкът от натрий (солта е натриев хлорид) изкарва калия от клетките и постепенно изтощава телесните тъкани. Един вид тялото се връща в едно примитивно, недиференцирано, океанно състояние. Калият, от друга страна, балансира излишния натрий и отдава своята организираща функция на водния метаболизъм. Урокът тук е, че натрият и калият в хранителната диета трябва да са баланирани. За повечето хора това означава намаляване на солта и увеличаване на зеленчуците.
Аюрведа ни учи, че потенциалният дългосрочен ефект от соления вкус е сладкият. Сладкото се определя като комбинация от земя и вода. В превод това ще рече: Докато излишъкът от обикновена сол може да доведе до разпад на телесни тъкани, минералите като цяло са градивните блокове на всички тъкани в тялото. Мислете холистично. Минералите тръгват или като разтворени в океана или като формирани в самата структура на земята. Течащите потоци и реки разбиват скалите и напояват нивите ни. Почвата, която е богата на хумусни киселини допълнително разгражда минералите, които се абсорбират от растенията и чрез тях се усвояват от животни и хора. Минералите се трансформират в живи тъкани. Водата и земята от външния свят са станали течностите и тъканите на нашите физически тела.
Основните проблеми в този процес са минералните дисбаланси (като натриевия и калиевия, описани по-горе), минералните недостизи (основно от бедна почва или беден избор на храни), замърсяването (от тежки метали, които имат склонността да се натрупват в животинската тъкан), и слабото храносмилане (от липсата на храносмилателна способност, която сама про себе си се дължи на минерален недостиг).
Аюрведа обичайно препоръчва набавянето на минерали от добре балансирана диета, а не от добавки. Минералите често се допълват един друг, така че вземането на единична добавка от един минерал може да блокира наличието на друг. Но някои минерали понякога се налага да се вземат като добавка. Най-честите недостици са на калций, магнезий, желязо и цинк.
Калцият и магнезият обикновено вървят заедно в храните и ако се вземат като добавка, трябва пак да са заедно. Тъй като са трудни за преработка, трябва да се вземат в малки дози през целия ден. Някои хора се повлияват добре от течни калциево-магнезиеви добавки на билкова основа. Други хора имат изключителна полза от включването на биохимичните клетъчни соли – калциев флуорид (Calc-Flour) и магнезиев фосфат (Magn-Phos) в дневния си режим. Вземат се като пелети под езика между храненията, за по-дълги периоди от време. Те имат силата да възстановят правилния минерален метаболизъм на клетъчно ниво.
Усвояването на желязото може да се оптимизира по съветите, дадени по-горе. Като допълнение витамин С и храните, богати на витамин С като лимона и доматите, могат да подсилят усвояването на желязото. Ако в хранителния режим няма месо, добър източник на желязо са бобовите култури, спанака, стафидите, кайсиите, целите зърна, меласата и корените от репей. Много хора се чувстват добре от течните добавки на желязо на билкова основа. Някои билки, богати на желязо, са алфалфа, копривата, розмарина, глухарчето, сарсапарилата и други. Клетъчната сол железен фосфат (Ferr-Phos) може да се използва за максимализиране на усвояването на желязо и оползотворяването му на клетъчно ниво.
Вегетарианците често имат дефицит на цинк. Най-надежните източници на цинк са животинските и морските храни. Цинкът в растителните храни често е блокирани от различни растителни фибри или липсва поради недостиг на цинк в почвата. Един от белезите за дефицит на цинк е затруднението да определите вкуса на храната си. Това може да доведе до увеличено желание за сол, което маскира скрития дефицит. Други белези за цинкова недостатъчност са нарушено обоняние, липса на апетит, измършавяване, слаба имунна система, проблеми с кожата и ноктите, бавно зарастващи рани, репродуктивни проблеми, слаба памет и дори депресия. За щастие добавки на цинк лесно се намират и относително лесно се усвояват.

Из Salts of the Earth: The Mineral Kingdom

by Gary Gran, CYT DAy

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: