Индийската хомеопатия – в миналото и сега

Терапевтичен подход, ниски потенции, блестящи резултати

Царе на ниските потенции – 6 CH, 12 CH и 30 CH, индийците жънат блестящи резултати в тежките патологични случаи, точно там, където така нареченият „класически“ подход често бележи драматично фиаско. Сериозният клиничен опит, понякога с 50-60 души на ден, разкрива модели, които нямат бърз фикс с големи полихрести, а се повлияват от по-органно ориентирани лекарства. Каквото и да кажем за подхода им, ще генерализираме. Може би ключът е във фината механика на избора на потенции. 1М или 10М не ни правят „класици“, а по-скоро стреляме с гаубица по бълхи, както веднъж каза една колега хомеопат.

Защо един истински класически хомеопат като д-р Фарук Мастер спокойно плува в 6СН и 12СН, а ние бързаме да стреляме с високата потенция? На този и на много други въпроси ще си отговорим, навлизайки в дебрите на индийската хомеопатия, където в пълна сила важи, че най-малкото е най-силно.

Алопатът идва и лекува болните от холера и им дава лекарства. Хомеопатът идва и дава своите лекарства и лекува повече от алопата, защото хомеопатът не потиска пациентите, а позволява на природата да ги излекува. – Свами Вивекананда

Гледано от мъглите на времето, ранната история на зараждането на хомеопатията в Индия е вълнуващ епизод. През 1810 г. германски мисионери се озовават в Бенгал. Започват да разпространяват хомеопатични лекарства сред бедните, за да облекчат страданията им. Постепенно елитът разбира за ефикасността им и множество цивилни служители и военен персонал стават любители хомеопати. От друга страна, поради ефикасността и ниската цена на лекарствата в селските райони, много учители също започват да четат хомеопатични материи медики и започват да предписват хомеопатия на селските си съобщности. През 1852 г. Джон Мартин Хьоненбергер, който е въведен в хомеопатията от самия Ханеман в Париж през 1835 г. издава книга, която дава поглед върху началото на индийската хомеопатична практика в Лахор, в двора на Махарджа Ранджит Синг. В своите хроники той дава живо описание за успешното излекуване на хроничната частична парализа на Махарджата.

През втората половина на 19 век са отворени хомеопатични пунктове в Бенгал и южна Индия. Пионерът в тази област в Калкута е Раджендралал Дутта (1818-1889). Той идва от образовано и аристократично семейство в Бенгал. Ангажира един френски доктор – д-р Тонер, да оглави хомеопатична болница и амбулатория в Калкута през 1852 г. В последствие сам се заема да практикува. Сред знатните му пациенти се нареждат ранния социален реформатор Пандит Ишварчандра Видиясагар и Раджа Радхаканта Дев Баехадур. Раджен Дутта излекува Пандит Видиясагар от мигрена, която конвенционалната медицина не успява да повлияе. И излекуването на гангренозната язва на Раджа Радхаканта Дев Бахадур става сензация в Калкута по това време.

Colcuta-hospital

Постепенно, се отварят още хомеопатични амбулатории в градове като Бенарес и Алахабад, и до началото на 20 век хомеопатията е разпространена в цяла Индия. Епохалното изявление на Махатма Ганди „Хомеопатията е излекувала по-висок процент от случаи от всеки друг метод на лечение и несъмнено е по-безопасната, по-икономичната и най-завършената медицинска наука“ добавя още едно перо на шапката на хомеопатията.

Днес в Индия има над 162 висши учебни заведения, които преподават хомеопатия, с най-голям брой хомеопати в света – над 200 000 доктори практикуват това лечебно изкуство.

С един от тези доктори искам да ви запозная днес. Д-р Санджай Кумар.

Dr_Sanjay

 

Той е дипломант на Националния Институт към Хомеопатичния университет в Калкута с докторантура към Западния Бенгалски Университет на Медицинските Науки (WBUHS). Участва като хомеопатичен лекар в правителствената програма „Национална Здравна Мисия“, стартирана за нуждите на населението в селските и градските райони.

Д-р Кумар казва, че парите за него не стоят на първо място и иска да служи за облекчаване на страданието на хората по света. Тази служба ще му донесе най-голямата радост.

С д-р Кумар вече имаме съвместен работен проект, извършваме консултации онлайн и предвиждаме образователни уебинари в най-скоро време.

Очаквайте следващия пост от поредицата „Индийската хомеопатия – в миналото и сега“ за клиника Банерджи и прословутите „Протоколи Банерджи“.

banerji

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: