Туберкулинум

Запознайте се с Tuberculinum

Източник
Човешка или животинска туберкулозна тъкан.

Профил на личността
Някои хомеопати третират Tuberculinum просто като нозод, който трябва да се дава при фамилна анамнеза за туберкулоза. Менталните рубрики на Tuberculinum дават профил на личност, толкова отличим и специфичен, колкото всеки друг, но за съжаление е слабо разбран от повечето хомеопати и това е една от причините лекарството да се предписва повече като нозод, отколкото като конституционно лекарство.

Лекарството е направено от туберкулозни лимфни възли и както обикновено има известно кореспондиране между произхода на лечението и характеристиките на пациента, който се нуждае от него, включително и неговата личност. Образът на погълнатия в работа писател, който се състезава с времето, за да завърши интелектуалния си романтизъм, и кара на хляб, вино и тютюн, осезателно въплъщава духа на туберкулинума. Туберкулиновите индивиди имат определен глад да преживеят много неща в кратък период от време, сякаш времето им изтича. Те не понасят постоянна рутина, освен ако не е изпълнена с вълнение. Повече от всеки друг тип те са подложени на ужасното усещане, че пропускат нещо, всеки път, когато хаотичното темпо на живота им се забави и останат без стимулиране.

В стари времена туберкулозният пациент живял с болестта си в продължение на много години, постепенно губел сила и се приближавал към преждевременната си смърт. Този протяжен модел на болестта изглежда е създал „миазъм“. С други думи, засяга всеки аспект на здравето на заразения човек, променяйки го на клетъчно ниво, създавайки нови характеристики, които след това се предават на децата му. Това е бавната природа на болестта, която й позволява да създаде характерна и наследствена ментална картина. Туберкулинумът е наследил от своите туберкулозни предци неспокоен глад да преживее повече неща в този живот, преди да изтече.

Много туберкулинуми откриват изход от безпокойството си в агресивно преследване на спортове. Безпокойството на Туберкулинум не е безцелно. То е придружено от стремеж към стимулиране, което принуждава туберкулинума агресивно да навлиза в нови преживявания. Спортната им дейност задоволява няколко потребности; необходимостта да бъдат във форма, за да поддържат забързаното темпо на живота си, необходимостта от предизвикателство, което да ги стимулира и постоянната нужда на Туберкулинум да играе.

Вероятно най-известният аспект на безпокойството на Туберкулинум е желанието му да пътува. Много туберкулинуми прекарват години, пътувайки по света и работейки междувременно. Постоянното разнообразие на подобен живот на местене помага да се задоволи неспокойствието им и им позволява да избягват отегчението, което те са склонни да изпитват, когато битието е твърде предсказуемо.

Туберкулиновите индивиди са добре приспособени към номадския начин на живот, тъй като не създават силни привързаности нито към места, нито към хора. Тяхното отдръпване напомня на Sulphur и Lycopodium, но по принцип е по-голямо от това, което се вижда и при двата типа. Ликоподиумът често е силно зависим от половинката си, както емоционално, така и практически, и същото може да се каже за много сулфури. Туберкулинумът е по-независим и много често създава впечатлението, че няма нужда от никой, поне не емоционално или практически. Това, от което се нуждае, е стимулиране и затова обича да се обгражда с интересни хора. На пътуванията си той среща много интересни хора и те не му липсват, когато си тръгва, тъй като не поглежда назад и винаги му предстои да среща още хора, които да опознае. Tuberculinum не е затворен като Natrum. Той е по-скоро като Nux, защото е отворен за това, което чувства, но не изпитва голяма лична привързаност. Той живее за днес и обича днес, пък утрешният ден да го вземат дяволите.

Малцина туберкулинуми късметлии намерят работа, която им позволява да пътуват и все пак да си изкарват прехраната, като правят нещо интересно. Те имат лекото въздушно излъчване на човек, който без усилие се носи в живота и играе вместо да работи. За разлика от гидовете и инструкторите Natrum (другият често срещан тип), туберкулинумите не се силят толкова да угаждат на своите клиенти. Те просто играят и демонстрират своите знания и умения и не се тормозят много с това какво мисли клиентът. Единствените моменти, когато могат да загубят своята лекота, е, когато клиентите им закъснеят, или не се появят, или са твърде бавни. Туберкулинум не е особено толерантен тип и е по-нетърпелив от повечето.

Повечето туберкулинуми нямат късмета да припечелват добре, обикаляйки света и мнозина, в крайна сметка, ще престанат да се скитат, когато се уморят да живеят на границата на нищетата и извършването на нестимулиращ, обичаен, труд. Те ще се установят за известно време и ще намерят постоянна и добре платена работа и постоянен партньор, но твърде често не минава много време и те пак ще станат неспокойни и ще мечтаят за нови развлечения.
Неспокойствието им може да се превърне в раздразнителност и чувство на неудовлетвореност от всичко, докато вече не могат да понасят стабилността на живота си и отново поемат на някъде. Този неспокоен, номадски начин на живот се среща и в повечето стафизарии. Съществува важна разлика между скитането на Туберкулинум и това на Стафизарията. Туберкулинум се скита в търсене на стимулация и се отегчава, когато се заседи на едно място и дълго време прави едно и също. (Много туберкулинуми могат да се установят, стига работата и партньорите им да са достатъчно интересни.) Като контраст, личността на Tuberculinum е много по-ясна и по-малко сложна. Ако избяга, е от скука, а не от страх. Той е сравнително неемоционален тип и обикновено е с ясна мисъл и уверен. Подобно на Nux vomica той тръгва след това, което иска, но за разлика от Nux, може бързо да му досади, когато го постигне.

Индивидът
На индивидуално ниво, те се вълнуват от новата работа, но скоро ще почувстват, че има и други неща на този свят и ще искат да продължат напред. По същия начин се влюбват в нова тръпка, която после угасва. Те чувстват, че има НЕЩО ПОВЕЧЕ. Живеят живота си в кресчендо с ДЪЛБОКО УСЕЩАНЕ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНОСТ. Имат нужда от своето изразяване, ценят своето изкуство, но с всяко кресчендо има диминуендо. Това недоволство води до патология. Подрастващият с „неподходящия“ приятел, на когото е забранено да го види, изгражда романтична картина. Иска да избяга, не може да понася настоящето. Това е показано в рубриката: „желание за пътуване“ или „космополитен“. Изтощават се докрай, измършавяват и хващат „настинки“ три или четири пъти годишно …..

Лоша концентрация. Тийнейджъри, които не си готвят домашните.

Малкото дете
При кърмачетата тези идеи са изразени на физическо ниво с постоянно течащ нос, а на емоционално ниво с познатите избухвания – темпер тантруми . Техните темпер тантруми се отличават от тези на CALCAREA CARBONICA с желанието им да избягат (CALC виси на вас – държи се за крака ви в кухнята), а PULSATILLA бяга и се връща.

Това е първото лекарство, за което се мисли когато има аномалии в гръбначния стълб. (В ранното развитие на плода плоските клетки образуват тръба около развиващия се гръбначен мозък). Аномалиите тук по-късно водят до хидроцеле, пъпни хернии и цепнато небце. Също така децата могат да се раждат с умствена изостаналост и TUB трябва да се добави към рубриката: „Retardation“. Често, когато са нормални, те ще се развиват бавно (късно ходене и говорене) – виж. BARYTA CARBONICA, която има психическо изоставане, но не и другите придружаващи симптоми. И двете лекарства имат страх от нови ситуации и страх да бъдат наблюдавани.

TUB децата са родени раздразнителни и ядосани, плачливи и е много нервни, особено при събуждане. Туберкулозните деца, родени спокойни, развиват тези черти и се нуждаят от дисциплина и дори от наказание.

РАЗДРАЗНИТЕЛНИ, ОПАКИ, ДЕСТРУКТИВНИ, ОТРАНО И ДО КРАЙНА СТЕПЕН.

Те блъскат главите си в пода и стените. Може да проклинат и да псуват (ANACARDIUM, STRAMONIUM, HYOSCAYMUS.). Може да бъдат разрушителни за себе си и другите. Може да ударят и да ритат своите учители и родители. Насилието може да започне след остро заболяване (или ваксинация. Ваксинацията тласка туберкулорните деца повече към сикотичния миазъм). Те чупят вещи.

Бебета и малки деца, които заравят главите си във възглавницата, скърцат със зъби, раздразнителни особено при растене на зъби, потят се нощем, имат дълги мигли и се раждат с дълга коса на скалпа и окосмение по гръбнака. Зъбите пробиват твърде рано и са болезнени. Те обичат млякото.

Диарията придружава много заболявания, особено при децата с непоносимост към лактозата, които пият мляко. Те често губят тегло от диария. Обикновено се раждат слабички или пълни, но после отслабват,за да станат високи, крехки, анемични деца, дори и да ядат много. За тях е трудно да наддават на тегло. Хиперактивни, но се уморяват по-лесно от MEDORRHINUM или SULPHUR. Обратният модел на растеж също е възможен – забавен растеж, зъбите не пробиват навреме или фонтанелите остават отворени.

Страх от непознати, котки, кучета (може да мразят котки или да имат алергична реакция към тях, това може да е силен индикатор). Страховете също така включват чудовища, гръмотевици, лекари, зъболекари или медицински персонал и тестове, както медицински, така и други. Клаустрофобия, която може да бъде изразена като страх да бъде погребана жива. Този проблем с ограниченията се проявява в Модалности: влошаване в затворена стая. На всички нива се нуждаят от свобода да изразяват себе си и от открити пространства.

Неспокойство – особено през нощта, в леглото, обичат да излизат с родителите по задачи, да играят с много играчки, да скачат по мебелите (виж MED, който местурбира върху мебели – може да играят на конче или на каубои – ако все още го правят!)
Отговорите са едносричкови. Чупят вещи, които са искали, ругаят, удрят с крака в ярост. Задържат дишането си, докато не припаднат (IGNATIA, CALCAREA CARBONICA). Могат да покажат изобилие от идеи. Може да бягат от нещата и това може да се случи внезапно, те са импулсивни. Това може да проличи в речта си, могат да бъдат лоши, да крещят или да скачат от тема на тема. Свадливи, карат се за дреболии.

Те са чувствителни, които може да се изрази с ВЪЗДИШАНЕ или като свръхчувствителност към болка. Реакция непропорционална на болката. Безсрамие при децата (сваляне на дрехите (PHOSPHORUS).

Често са много умни, но обратното отново е възможно – с идиотизъм и бавно разбиране в нови ситуации. Често работяги, но отново могат да имат отвращение към работа.

Имат ритуалистично поведение. Ухажването и любовните писма са част от романтичните им връзки. Може да отидат на бални танци или на салса, а не на по-животинските ритми като MEDORRINUM или да имат индивидуалното танцуване на CARCINOSIN. Въпреки че CARCINOSIN би могъл да бъде и трите.

Женски пол
МЕНЗИС: твърде ранен, твърде обилен – история на много тежки цикли, мигрени по време на цикъл, тенденция към кръвоизливи.

Топли вълни в КРИТИЧЕСКАТА ВЪЗРАСТ

TUB обича бременността и цъфти, SYPHILLINUM я мрази

Физическото ниво

ВЕЧНО ПРОМЕНЯЩИ СЕ СИМПТОМИ.

Лесно се разболяват от настинки. Бързо измършавяване, въпреки че яде (IODUM) – използвайте HYDRASTIS, за да запълните загубата на тегло след TUB.

ГЛАВОБОЛИЯ: Дясно, стига до тила. Като желязна лента, главоболие при ученички, влошава се от учене или умствено усилие, менингит.

Диария: рано сутринта

СПАНЕ: скърца със зъби, нощни халюцинации, кошмари. Пищи по време на сън – особено преди мензис. Обилно нощно изпотяване

Потене с промените във времето, усещането, че дрехите са мокри на гърба

ЕКЗЕМА: сърбеж, влошава се нощем и от събличане. влошава се от къпане (виж SULPHUR, PSORINUM) Трихофития, брадавици, особено на коленете

ТОНЗИЛИТ, който отива към ангина (MERC-CY при остро състояние, TUB / MED като междинни, MED с нагнояване, TUB – ако няма)

ХРАНА: харесва месо, особено пикантно – салам, пеперони и колбаси като цяло

Харесва студено мляко, сладолед, но може да се влошава от млечни продукти

Харесва туршия, оцет, кетчуп (HEPAR SULPHUICUM, BACILLINUM)

МОДАЛНОСТИ: подобряваде от сух климат, от планински въздух, особено борови гори, чувствителен към екстремни температури.

Влошава се от студено влажно време и от тежък морски въздух

Подобрява се от леко движение и се влошава от натоварването (PULSATILLA и RHUS-TOX)

BELLADONNA често в остри състояния

THUJA често предшества предписването на TUBERCULINUM и води до по-добър ефект от TUBERCULINUM.

Компилацията е дело на Бхуванесвари Джаяшанкар (Bhuvaneswari Jayashankar), от „По-кратки писания“ на Ханеман, Кент, Бейли, Кларк, Витулкас, Шанкаран, Прафул Виджейкър, Патак и Липе. Бхуванесвари има собствена клиника – ADIESHA HOLISTIC HOMEO CLINIC в Канчипурам.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: