Силата на мозъка

„Всичко, което правим, оформя връзките в мозъка ни – в индивидуалния и глобалния мозък. Ние – активно, ежедневно – въздействаме на връзките в мозъка си, вкючвайки смартфоните, таблетите и лаптопите. И тъй като това има такова отражение върху умовете ни, трябва да го правим осъзнато, а понякога и изобщо да не го правим. Всеки човек, когото следвате в Туитър или приятел във Фейсбук влияе на мислите ви. Понякога дори се явяват в сънищата ви. Хората, които следвам в Туитър почти са се превърнали в потока на съзнанието ми; те са потоци мисли в главата ми. Трябва да сме осъзнати, да внимаваме, кого пускаме в мозъците си – винаги. После, когато разсъждаваме, че нашите индивидуални мозъци се свързват в тази по-голяма мрежа, в която всички са свързани заедно, трябва да осъзнаваме, че всеки път, когато сме в контакт с този глобален мозък, влияем в посоката, в която се развива. И трябва да разгледаме как расте индивидуалния мозък, за да видим колко жизнено важно е да свържем различните части на мозъка (в този случай на света), за да има най-проникновени мисли. На планетата има 7 милиарда души и само малко над 2 милиарда са онлайн. Представете си потенциала, когато качим всеки, който иска да е онлайн, онлайн.

Много се зарадвах на изследване на д-р Пол Зак, който е открил, че когато получите съобщение или имейл, се освобождава хормона окситоцин.  Често го наричат „любовен” хормон. И това може да е само хубаво. Но на мен ни ми трябват невроучени, за да ми кажат, че прекаленото стоене онлайн стресира мозъка ми. Както детският мозък не може да бъде свръхстимулиран, така и аз знам кога съм достигнала тази точка…

Преди две години със семейството ми започнахме да се разкачаме от нета веднъж седмично. Започваме в петък вечерта по залез слънце и караме до събота вечерта. Наричаме го нашия технологичен шабат. И това промени живота ни. И колкото и да обичам технологията, сега препускам към петък вечерта! Горещо препоръчваме да дадате на ума си един ден да бъде в различен режим.  Това забавя времето. Кой ден искате да е дълъг? Събота. Друго голямо преимущество е, че в събота вечерта, когато влизам в нета, аз отново  оценявам  технологията.”

Тифани Шлейн, продуцент от „Let It Ripple – mobile films for global change”

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: