Magic Pills на български

Проектът Magic Pills

Преди повече от 5 години случайно попаднах на Magic Pills, може би съм намерила трейлър на филма или съм засeкла материал в някой хомеопатичен сайт. Изпитах огромно желание да го гледам. Уви, още се снимаше. По-жалкото беше, че се набираха средства, за да бъде завършен и тогава просто махнах с ръка и си казах – няма да го бъде. Кой ще ти даде пари за филм за хомеопатия? Не е като да е касов филм, не обещава милиони… Какво беше учудването ми, когато миналата година филмът се оказа завършен и вече имаше обявени премиери в различни градове в Щатите. Е, и при нас ще дойде – си казах. Все някой ще го качи я в торент, я в ютюб. Уви, и това не се случи. Дори се оказа, че и излъчване по телевизии няма да има. За сметка на това пък, Нетфликс пуснаха филм с много подобно заглавие – Magic Pill. Толкова подобно, че чак съмнително!

Така се оказа, че ако искам да гледам филма, ще трябва да съм домакин на прожекцията му. Домакинството вече е факт, еднократната прожекция е закупена благодарение на щедрия принос на един приятел на хомеопатията, и аз работя по превода на филма.

Историята зад Magic Pills

Ananda holding pellet

200-годишната история на хомеопатията е с изпълнена с драма и интриги. Изтъкана от противоречия, може ли тази медицинска система да е отговорът на много от най-смъртоносните болести в света? Дали е атакувана и потискана от високо организиран и добре финансиран медицински консорциум? Или е просто изтънчено плацебо, което е заблудило милиони и е застрашило животи? Милиарди долари са заложени в този конфликт, който ескалира, тъй като хомеопатията печели популярност по света.Хомеопатията може да е една от най-достъпните и ефективни форми на лечение. На нея се приписва ефективно предотвратяване на много заразни болести като холера и японски енцефалит и всякакви детски болести в страни като Куба, Бразилия, Индия и дори Европа.

Ето и ядката на противоречието: хомеопатичните лекарства са толкова разредени, че според основните принципи на химията не остава нищо от оригиналното вещество в хомеопатичното лекарство. Ако в лекарството няма нищо, тогава как може да работи?

Magic Pills тръгва от Торонто, където се срещаме с Ананда Мор, хомеопат, борещ се с публичния образ на хомеопатията. Преди да предприеме своето разследване, Ананда се консултира с водещи учени. Непреклонни скептици като д-р Стивън Новела, невролог и асистент в Медицинския университет в Йейл, и д-р Джо Шварц, професор по химия в Университета Макгил, обясняват, че хомеопатичните проучвания са недостатъчни, доказателствата са косвени, слаби и статистически незначителни. Те работят неуморно, за да дискредитират хомеопатията, заявявайки, че хомеопатите са научно несъстоятелни.

Но какво е заложено на карта за медицинската индустрия, ако хомеопатията се докаже, че е ефективна?

Ананда тръгва на път, за да види за себе си какво се случва в света на хомеопатичната клинична практика и изследвания.

Посещавайки Куба и Индия, тя научава за хомеопатични намеси с епични пропорции. В Куба хомеопатия е дадена на 2,5 милиона души, докато в Хайдерабад, Индия, 20 милиона деца годишно се лекуват хомеопатично. Учени и правителствени служители приписват на тези хомеопатични кампании прекратяването на смъртоносни епидемии. Когато водещите учени по кубинската хомеопатична интервенция, двама световноизвестни имунолози, се опитват да публикуват резултатите си – нито едно медицинско издание не смее да закачи темата. Тези учени се оказват в черния списък и са изправени пред смъртни заплахи. Междувременно в Канада хомеопатичните лекарства трябва да носят етикети, които твърдят, че хомеопатията не е алтернатива на ваксините, и е в ход лов на вещици с цел публично унижение на онези, които предлагат профилактична хомеопатия.

В Калкута, столицата на културата на Индия, тълпи хора нощуват пред клиника „Банерджи“, отчаяно чакайки безплатен преглед. Хиляди твърдят, че Протоколите „Банерджи“ са излекували рака им. Уникалното при Банерджи е, че те щателно събират данните си в електронен вариант. Техните данни сочат, че имат по-висок процент излекувани случаи от ортодоксалната медицина. Банерджи обясняват как работата им бива задушена. Американски болници им предлагат сътрудничество само за да се оттеглят по-късно, масови списания отказват да публикуват изследванията им и обещани фондове никога не се материализират.

В Танзания „Хомеопатия за здраве в Африка“ на Джереми и Камила Шер осигурява безплатно хомеопатично лечение на жертви на пандемията от СПИН, от болници до отдалечени масайски селища. Техните ранни резултати са изумителни и от особено значение за вдовиците със СПИН – болни жени, изгонени от общностите си, оставени сами да се грижат за себе си и за децата си. Скептиците казват, че хомеопатите са добре дошли в Африка, защото правителствените служители са лековерни и непросветени.

В какво вярвате вие? Или ще повярвате? Изгледайте Magic Pills и преценете. И не забравяйте, че на латински „вера“ означава истина.

 

 

Посетете страницата на филма във Фейсбук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: